Saturday, February 2, 2013

Rețeta existentei noastre e din ce in ce mai scurta si cuprinzatoare

Epoca moderna! Ne place, am luptat pentru ea si n-am schimba-o cu nicio alta era. Avem curent electric si canalizare (ma rog, majoritatea dintre noi), internet, automobile, cocktail-uri care au nume tâmpite gen "sex on the beach", sufragiu universal, cluburi, concedii exotice, gadget-uri, filme, spectacole si carti la discretie, avionul la scara si servicii medicale private la îndemână. E bine, nu? Toate astea ne dau impresia de confort, de bunăstare, de civilizatie, de siguranta. Dar dincolo de asta, la un moment dat, a incetat sa mai fie distractiv si a devenit totul doar un mare si complicat set de reguli. Traim dupa reteta!

TREBUIE - sa mancam dimineata cereale integrale, sa bem 2 litri de apa pe zi, sa facem jumate de ora de miscare, sa mancam 5 portii de fructe si legume zilnic, sa avem reprezentant Avon, cont pe facebook si ultimul tip de telefon mobil, sa avem abonament pentru parcare si loc de parcare inchiriat langa bloc, sa mergem in fiecare vara in concediu, sa construim case pe bani luati credit de la banca, sa gatim cu ulei de rapita si sa facem salatele cu ulei de masline, sa stim 2 limbi straine si sa fim asi ai calculatorului, etc
NU TREBUIE - sa fumam, sa bem mai mult decat un pahar de vin dupa masa, sa bem cafea, sa mancam dulciuri, sa bem cola, etc

Copii noștri trebuie sa faca sport, limbi straine, sa invete bine si sa arate cel mai cool din scoala, Pentru asta, niciun efort nu e prea mare. Nimic nu ne poate impiedica sa cumparam toate joarsele din mall-uri, numai ca progeniturile sa fie trendy. In ce priveste felul in care ne comportam cu copiii nostri, totul trebuie sa fie dupa manual. Nimic nu va fi lasat la voia intamplarii, iar chestiuni de genul "instinct matern" sau "bun simt" si "cei sapte ani de-acasa" nu mai conteaza.

Suntem in permanenta "conectati" in asa fel incat tot mapamondul sa stie exact unde suntem si ce facem. Avem voie in anumite tari fara viza, dar in altele inca nu. In contextul asta, daca n-ai vazut Parisul si inca vreo doua destinatii, nu existi.

E pur si simplu groaznic de plictisitor. Mi-e dor de vremurile in care plecai de acasa in vacanta si trimiteai o vedere pe la mijlocul sejurului sa anunti ca esti bine. Aveai ce povesti cand te intorceai acasa. Acum, toata lumea stie ce faci in fiecare secunda. De pe facebook. Mi-e dor sa se fumeze peste tot si sa nu ne isterizam din cauza asta. Mi-e dor sa mancam orice putem gasi, fara sa numaram caloriile. Mi-e dor de anonimatul copilariei mele si de neajunsurile lipsei de civilizatie - lampa cu petrol si serile in care povesteam pana tarziu. Taberele simple, in locatii pe care acum nu le gasesti pe harta, la cabana fara baie si fara curent.
Mi-e dor sa fim liberi, fratilor!!!

Stiti ce m-a pornit? Am vazut astazi la TV ca vor astia sa interzica narghileaua in localurile din Turcia. Pasul urmator va fi sa se interzica baclavaua, ca prea e plina de zahar....

2 comments:

  1. Ti-e dor, ti-e dor... pana cand? Pana se va lua caldura si apa calda. Si-atunci trebuie ca te vei simti libera, pentru ca iubita mea, in vremurile alea de maxima liberta, adica se fuma oriunde, oricat, nu stiau parintii unde suntem, cat mai stam, cand ne intoarcem, nu era nici apa calda, nici caldura, ba uneori n-aveam, la bloc, nici apa rece.
    Adevarul e ca libertatea n-are nimic de-a face cu toate astea. Ca daca ar avea, n-am fost, nu suntem si nu vom fi niciodata liberi. Si asta imi aminteste de Nicolae Steinhardt si de ce spunea despre libertate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, asa e. Evident ca doar asociez o anumita stare cu niste aspecte de ordin social, desi nu au nicio legatura unele cu altele. Am citit acum cinci minute o chestie care mi- a dat de gandit. Lucian Boia zice ca romanii nu sunt - in medie - mai putin instruiti decat alte popoare, dar sunt mai putin civilizati. Si explica spunand ca instruirea tine de acumularea de cunostiinte, in timp ce civilizatie tine de capacitatea de a urma un set de reguli. Dintr-o data, lipsa regulilor nu mi se mai pare atat de apetisanta:))))

      Delete