Tuesday, February 12, 2013

Vrei la Bafta sau la Rio???

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_640_x_427/2013/02/09//281672-rio-carnival-tickets.jpg 
 
Carnavalul de la Rio sau Gala Premiilor Bafta? Doua evenimente intens promovate zilele astea, care atrag de fiecare data milioane de oameni, macar in fata televizoarelor daca nu chiar acolo, ca turisti. Dar hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim fetele alea voluptoase de la Rio, imbracate in smocuri de pene de paun si machiate excesiv, cu platforme enorme - asa cum poarta la noi muncitoarele care merg cu autobuzul la fabrica, in schimbul 1 - pasind festiv pe covorul rosu care duce in sala decernarii premiilor Bafta. 
Si apoi, inchipuiti-va domnii aia imbracati in frac, cu papioane care costa la bucata cat cuprinde bugetul unei scoli de samba pe un an de zile, dansand languros in sambadrom.
Draguta imagine, nu? Daca tot au loc in aceeasi perioada, ar putea producatorii celor doua evenimente sa incerce un schimb tematic?

Ceea ce ma fascineaza pe mine e cat de naturali sunt si unii si altii in posturile de mai sus si cat de imposibil le-ar fi sa faca schimb de locuri. Cred ca e chestiune de rasa, de cultura si civilatie locala, de norme sociale, de siguranta financiara, de statut, etc
Remarc, de exemplu, de fiecare data cand intalnesc un american, cat de usor le vine sa fie sociabili. Cat de buni vorbitori sunt, cat de simplu le este sa spuna glume, ice-breakers cum spun ei, pana si postura lor e naturala si degaja relaxare, siguranta de sine, etc. Prin comparatie, noi de exemplu, avem tendinta de a tine mainile incrucisate in semn de bariera, avem probleme sa vorbim in public, putini dintre noi stim sa spunem bancuri bune, etc
Sigur, pe brazilience le ajuta fizicul si urechea muzicala, pe americani ii ajuta limba engleza si educatia/mentalitatea de winner pe care le-o insufla inca de la gradinita, pe participantii la Bafta ii ajuta averile colosale si statutul de vedete. 
Dar daca nu arati ca dansatoarele de samba? Daca nu arati nici macar ca Jennifer Garner? Si daca n-ai nici nu stiu ce bani? N-ai statut, nu esti american si nu stii sa spui bancuri? Atunci, ce faci? Ce-ai putea face ca sa compensezi toate lipsurile astea? 
Ei bine, oricat de incredibil ar parea, exista o lume intreaga care se ocupa cu altceva si o duce foarte bine. Sunt oameni care salveaza copii care sufera de foame si oameni care compun muzica extraordinara. Sau oameni care stiu sa fie buni parinti, buni prieteni sau buni cetateni. Sunt oameni care nu sunt absolut nimic din toate astea si nu sunt nici bogati sau vedete. Si cu toate astea, exista. Cogito, ergo sum!





2 comments:

  1. Aleg Bafta. Poate, din intamplare, mi-ar iesi George Cloony in fata. Dar m-as multumi sa-i zambesc si lui Ben Afleck. Asta, evident, anul viitor, ca anul asta am ratat evenimentul.
    Carnavalul... doar la televizor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tocmai ma uit la gala Bafta, la HBO. In reluare, evident. Pe scurt, as vrea sa zic ca n-ai dreptate, dar nu pot. Indiferent de directia in care ai fi zambit, ar fi fost ok. Si de fapt, ironia e ca Afflec si Clooney stateau unul in spatele celuilalt, asa ca directia era una singura si cu atat mai buna :))))))

      Delete