Monday, January 28, 2013

Who the fuck is Alba-ca-Zapada?

Alba-ca-Zapada e numai una. In primul rand e alba! Cu adevarat alba. Ca zapada de alba. In al doilea rand, e frumoasa. Cine nu stie pe de rost descrierea celebra: piele alba ca laptele, ochi negri ca mura si buze rosii ca sangele. Sau ceva similar. In al treilea rand, e cuminte, devreme acasa si din familie buna, daca ne luam dupa castel. 
Totul pare perfect in legatura cu ea, nu? 
NU!!!
In primul rand e orfana. Apoi, are un tata denaturat, neglijent si abuziv, care nu ezita s-o lase balta complet pentru a se bucura in liniste de farmecele sotiei. Mentionez ca nu e de lepadat leitmotivul mama vitrega, prezentata aici ca si cotoroanta care-i suceste mintile barbatului (tatal fetei albe) si il determina sa-si sacrifice copilul, desi el era un om bun si tata iubitor cand avea timp.
Pana aici am retinut doua aspecte. Pardon, trei: 1. barbatul (incepand de la Adam) e painea lu' Dumnezeu, dar cade victima femeii malefice, care-l strica; 2. femeia poate fi de doua feluri: malefica sau nevinovata, caz in care e complet neajutorata si cade si ea victima tot maleficei; 3. pe nevinovata o poate salva numai si numai un barbat, respectiv printul, obligatoriu calare pe un cal alb.
Va atrag atentia asupra faptului ca nimanui nu-i trece prin cap sa-l acuze vreo clipa pe tatal neglijent, partas din culpa la intentiile criminale ale maleficei sale sotii. Intelegeti unde bat? 
In sfarsit, ce vroiam eu sa zic e ca Alba-ca-Zapada are tinichele de coada. Nu e deloc o partida ideala, asa cum ni se inoculeaza dintotdeauna. In plus, care-i faza cu printul? De ce apare intotdeuna calare pe cal alb? Si de ce se repede s-o sarute pe fata adormita, aparent moarta? Sa fie printul asta usor necrofil? 

Anyway, am fost la teatrul de papusi ieri, cu fata mea. Sala plina de parinti cu copii de pana in 7-8 ani. Nu de alta, dar cei mai mari nu mai sunt interesati de papusari.
Spectacolul prezentat era Alba-ca-Zapada. In viata mea n-am vazut papusi mai hidoase, mai putin asemanatoare cu personajele din poveste sau mai isterice. Ce s-a intamplat pe scena a avut foarte putin de-a face cu textul fratilor Grimm. Intuneric, tipete, fum, pitici care aduceau a persoane fara adapost. ORIBIL!!!!!!
La un moment dat, o fetita care statea in fata noastra a inceput sa planga atat de tare, incat au trebuit s-o scoata din sala. Se speriase!!!

Povestile de tipul Alba-ca-Zapada au destul probleme si asa cum sunt. Cele pe care le-am ridicat eu aici sunt numai cateva. Copiii nostri au nevoie de multa intelepciune si noi avem nevoie de multa rabdare ca sa ii facem sa inteleaga ca nu toti tatii sunt idioti si neglijenti, ca nu toate mamele vitrege sunt rele si ca nu toate fetele din lume au nevoie sa fie salvate de printi. Dar daca la toate astea mai adaugam toata uratenia si absurdul lumii, atunci nu mai ramane nimic nici de vazut, nici de citit, nici de explicat. Povestile trebuie sa fie frumoase. Ca de-aia sunt povesti!!!!!!

4 comments:

  1. :))))))))))))))))))))))))). Nu ma pot opri din ras. Da' ma intreb asa, gandindu-ma la alta poveste: ce a manat-o pe printesa sa sarute broscoiul ala? Nu-l putea lasa asa? Si ma mai intreb asa: de ce toate povestile sunt scrise de barbati? :). Ma gandesc cum ar fi una scrisa de o femeie :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu sigur cum ar fi dar sunt sigura ca n-ar fi fost plina de stereotipuri. Eu personal, daca mai citesc o poveste despre o mama vitrega / vrajitoare si o printesa prostuta dar frumoasa si neajutorata, ma las de meserie si ma apuc de scris povesti. Nu de alta, dar mi-e mila de nepotii mei.

      Delete
  2. O radiografie perfecta a povestii Alba ca Zapada, plina de umor, transata la rece. Partea cu realitatea, cu spectacolele de teatru pentru copii, realizate cu un gust indoielnic si cu superficialitate de catre niste amatori, mi se pare partea trista a povestii tale. Pana la urma basmele, cu deformarile lor, cu exagerarile si fantasmele lor, inseamna o infruntare intre bine si rau, intre cei buni si cei rai, inseamna culoare, actiune, speranta (chiar daca, invariabil, salvatorul vine pe un cal alb - puritate ?! - si, fara indoiala, e un EL).

    ReplyDelete
  3. Căutam sfaturi despre ce să fac pentru a mă întoarce, soțul meu EX, povestea mea este despre o femeie care lucra cu soțul meu în același birou, avea afacere secretă și i-am prins, de aceea am avut să-l împărțesc, dar încă îl iubesc, dar se pare că era profund iubit cu cealaltă doamnă și mi-a lăsat inutil, după câteva săptămâni de căutări de ajutor, am întâlnit-o pe Dr.Alli, care mă poate ajuta, i-am contactat pe Dr.Alli pentru ajutor din cauza faptului că am nevoie de iubitul meu EX cu disperare pentru că el este totul și viața mea. Pentru Dumnezeu să fie gloria, soțul meu EX a revenit la mine în 12 ore și a jurat că nu mi-a trișat din nou și mi-a promis să mă iubești pentru totdeauna. Vizionatorii care citesc articolul meu și care au nevoie de ajutorul lui ar trebui să-l contacteze cu e-mailul: (allispellhelp1 @ gmail.com) apel sau Whatsapp +2348100772528 el va rezolva problema relatiei dvs. .....

    ReplyDelete