Wednesday, January 23, 2013

Cine este Gertrude Stein?

Gertrude Stein este femeia moderna. Ma gandesc ce a putut insemna pentru o femeie nascuta in 1874, undeva in America, intr-o familie de negustori, sa devina practic o institutie in Franta inceputului de secol XX.
Stein este unul dintre cei 8 colectionari de arta mentionati de biography.com si creatoarea unui salon literar - la Paris - frecventat, printre altii, de Ernest Hemingway sau F. Scott Fitzgerald. Printre artistii pe care i-a sustinut, cumparandu-le lucrarile, se numara Matisse si Picasso. Stein este cea care a lansat marca "the lost generation".
Imaginati-va o casa veche, undeva in Paris, intesata de manuscrise ale unor carti care aveau sa devina repere in literatura moderna, dar care atunci aveau o soarta incerta si de picturi care acum valoreaza probabil milioane, dar care atunci se vindeau la cateva sute de franci bucata. Si creatorii lor - a cartilor si a picturilor - veneau la salonul deschis non-stop al Gertrudei Stein si ascultau orbeste ceea ce credea ea despre creatiilor lor. Cat de fantastica trebuie sa fi fost femeia asta? Ce inteligenta sclipitoare si ce dar al vorbirii trebuia sa stapaneasca pentru ca sa provoace un asemenea magnetism?
G.S. a scris mai multe carti, cu unele dintre ele avand un succes destul de important atat in Europa, cat si in America. Eu personal n-am citit inca decat fragmente, dar sunt suficient de intrigata de personalitatea ei incat sa ma apuc s-o citesc ca lumea.
Ce mi se pare mie extraordinar este ca, desi evreica, a ramas in Europa in timpul celor doua razboaie mondiale si a supravietuit. Ba chiar a cumparat o masina pe care a transformat-o ambulanta si pe care o conducea chiar ea.
Mai merita mentionat - numai din cauza ca mi se pare foarte modern pentru timpurile alea - faptul ca era lesbiana si nu ascundea chestia asta. Partenera ei de viata, Alice Toklas, i-a stat alaturi pana la sfarsit, in 1946.
 Va provoc s-o descoperim impreuna, prima dintr-o serie de femei extraordinare.







2 comments:

  1. Sper sa nu gresesc, dar in filmul Midnight in Paris, in cautarea unor alte timpuri, personajul principal, interpretat de Owen Wilson, ajunge, impreuna cu Marion Cotillard, in casa Gertrudei Stein, care pe langa ca era o erudita, avea si darul de ai intelege si sustine, cu toata vulnerabilitatea lor, pe artisti. Si parca personajul ei a fost interpretat de Kathy Bates. remarcabila si in acest rol. Iar filmul, in stilul lui Woody Allen, sub bagheta lui Woody Allen, a fost fermecator ...

    ReplyDelete
  2. Mai bloggerito, dar vad ca ne porti, de la creatori de haine sau vedete imbracate de ei - Lace, Pearls and Chocolate, prin retete culinare - La Femme Flâneuse, catre lumea cartilor - www.bookblog.ro/.
    Descopar, in locul nostru, printre perle, dantele si ciocolata, jucandu-ma de-a v-ati ascunselea cu voi toate, cu o placere deosebita, cat de frumos scrieti voi, tu si cu Lumi, cate lucruri interesante aveti de impartasit, cat de curioase si stiutoare sunteti...

    ReplyDelete