Thursday, January 24, 2013

Cat de important e sa fii popular?

Acu' cateva zile, o prietena mi-a zis ca faptul ca nu sunt populara are anumite avantaje. Sigur ca n-am luat-o ad literam. Am inteles ca ne refeream la o anumita situatie, rezultat al unui complex de factori, un anume context, etc. Dar ma gadesc la chestia asta de atunci, in fiecare zi cate un pic, asa ca e clar ca m-a afectat suficient cat sa merite sa scriu despre asta. 

Buuuuun! Cat de important e sa fii popular? Pentru inceput, am abordat problema stiintific. DEX-ul da urmatoarea definitie: 

POPULÁR, -Ă, populari, -e, adj. 1. Care aparține poporului, privitor la popor, care provine din popor. ♦ Care este alcătuit din oameni din popor și lucrează pentru popor. 2. Creat de popor; specific unui popor, caracteristic culturii lui. 3. Care este făcut pentru popor, creat pentru necesitățile poporului; accesibil tuturor. ♦ (Despre expuneri, prelegeri, lucrări) Care poate fi înțeles cu ușurință de oricine; simplu, natural. 4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de considerația opiniei publice; p. ext. cunoscut de toți. ♦ Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă față de toată lumea. – Din fr. populaire.
 
Mi-a atras atentie punctul 4. Care este iubit de popor, care se bucură de simpatia, de considerația opiniei publice; p. ext. cunoscut de toți. ♦ Care are o comportare prietenoasă, cordială, atentă față de toată lumea. E clar ca despre asta vorbim!!! Asadar, din cate pricep eu, ca urmare a faptului ca nu am o comportare prietenoasa, cordiala, atenta fata de toata lumea,....NU sunt iubita de popor si nu ma bucur de simpatia, consideratia opiniei publice? Serios???? Ia sa vedem...

Sa ne gandim la stereotipuri, la cliseele pe care la vedem pana si in filme: intotdeauna, cea mai populara fata din liceu e si cea mai rea, mai obraznica, mai usuratica si mai pusa pe harta. Corect? 
Cel mai popular baiat din facultate e cel care arata cel mai misto si eventual e si vreun smecheras, neserios, care nu da doi bani pe reguli si nu invata mare lucru, pentru ca oricum il lasa colegele sa copieze? Corect?
Cel mai popular coleg de serviciu e cel care ne face sa radem. Care spune bancuri, face atmosfera in birou si la chefuri si poate sa detensioneze orice situatie. Corect?
Cea mai populara vedeta e cea care arata cel mai bine, are cel mai bun PR sau a fost cea mai bine platita anul trecut. Corect?

Pana acum, singurul element comun intre toate situatiile astea este ca indiferent despre cine vorbim, cel mai popular om arata bine. Si se vande bine, singur sau prin intermediul PR-ului. 

Adevarata intrebare este DE CE vrem sa fim populari? Care e miza?  E mai bine? E mai usor? Ce ne determina sa ne straduim sa fim prietenul tuturor si cat este asta de fezabil? Si mai ales, merita? Vrem sa facem chestia asta? 

In aceasta ordine de idei, m-am intrebat ce as alege daca m-ar intreba Dumnezeu cum as vrea sa fiu in viata asta de acum incolo: populara, respectata, iubita, etc? Si am inteles ca lucrurile nu numai ca se completeaza, dar mai ales nu se exclud. Adica, as putea fi populara si sa fiu in acelasi timp respectata si iubita. Sau mai bine, daca as fi iubita si respectata, atunci probabil as fi si populara...????

Si m-am oprit, fiindca devenise plictisitor. In viata mea mi-am dorit sa fiu in multe feluri. Populara e numai unul dintre ele. Dar daca trebuie sa devin plictisitoare pentru asta, mai bine nu ma mai chinui.

  

3 comments:

  1. hmmm...nu prea inteleg cum a ajuns "a fi plictisitor=a fi popular" in ecuatie :)...pentru ca vorbeai de popularitate, iubire si respect...popularitatea nu impune neaparat respect si iubire, asa cum daca esti respectat, nu inseamna ca musai esti iubit sau popular...e drept ca nici nu se exclud...dar, iubirea implica respect cu siguranta, nu neaparat si popularitate...doar daca nu consideri cumva universul personal este format din persoanele iubite si atunci ele sunt si cele mai populare :)...incurcata treaba...personal m-as multumi sa fiu iubita :)...

    ReplyDelete
  2. Stiti vorba aia "Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample"?
    Sa fii popular, in complexul acela de factori, mai bine sa nu se intample, nu-i asa?
    Pe de alta parte, de la popular si, mai ales, dupa trecerea in revista a stereotipurilor, cum ai ajuns la "plictisitor"? Poate pentru ca, pana la urma, ti se pare ca cel ce e mai haios, mai cool, mai obraznic, dar popular, e, in fapt, plictisitor.
    Mi se pare evident ca popularitatea nu aduce cu ea, iubirea si respectul.
    Cred ca toti ne dorim sa fim iubiti, respectati si, poate, de ce nu, sa fim cat mai populari... sau poate nu ne dorim dar stim sa fim?!

    ReplyDelete
  3. Rationamentul devenise plictistor. A fi popular nu e plictisitor decat in masura in care vormim de clisee. Cate fete de liceu populare poti sa suporti intr-o viata? Suntem si noi doar oameni...Uitati-va la "vedetele" gen fata de la tara, saraca dar ambitioasa, proasta dar dezbracata, etc. Acu'10 ani inca mai puteam sa ma uit la televizor; acuma nu mai pot.

    ReplyDelete