Thursday, January 17, 2013

Aproape ca traim intr-un oras de vis

Am dat intamplator peste o campanie desfasurata de Evenimentul Zilei acu' vreo doi ani. Titlul campaniei a fost orasul de vis si a urmarit evaluarea oraselor din Romania din mai multe puncte de vedere: infrastructura, cultura si educatie, mediu inconjurator, dezvoltare economica, siguranta, etc
Totodata, orasele selectate pentru a fi evaluate au putut fi votate de catre marele public, iar numarul de voturi obtinut a contat in proportie de 50% din totalul obtinut in final.
Oradea a obtinut un punctaj care a plasat-o pe locul 11, din 15 in ce priveste potentialul sau ca vis urban. Ce m-a mirat pe mine a fost faptul ca orasul a obtinut un punctaj mai mare din partea ziarului EvZ decat din partea publicului votant. Asta ce inseamna? Ca noi percem locul asta ca fiind mai rau decat e in realitate?
E posibil oare sa nu fi descoperit inca tot ceea ce era de descoperit despre Oradea?
Mi-am propus sa fac o incercare in sensul asta. Astazi am descoperit - tot citind despre campania EvZ - ca primul observator astronomic din Europa a fost cel din Cetatea Oradiei, motiv pentru care, în Evul Mediu, trecea pe aici meridianul de 0 grade.

No comments:

Post a Comment