Thursday, March 21, 2013

Viata noastra in ani de scoala...

Laudatio pentru școală. 

Suntem produsul școlii romanești. Toți. Absolut toți. Intelectualii convinși că doar generația lor a invatat ceva la scoala si ca restul, de dupa ei, sunt toti niste analfabeți; dintre ei, profesorii care spun despre copiii pe care ei ii formeaza, ca sunt niste nesimtiti indolenti, doctorii de scoala veche care cred ca actualii absolventi de medicina sunt niste impostoti, dar ei sunt cei care le-au fost mentori in facultate, jurnalistii virulenti care se ineaca de placere povestind la televizor cum au reusit sa treaca examenul de maturitate doar 30% dintre absolventii de liceu. 

Toți râdem de școala romanească, ne batem joc de ea, ne bucurăm ca nici o universitate romanească n-a reusit sa intre in Top 500. Ne place să vedem profesori prinsi in flagrant luand spagă de la studenti, universitati private inchise, absolventi de studii superioare idioti. 

Defilam demonstrand ca singura dovadă a valorii noastre este un fals, ca diplomele noastre nu valorează nimic, ca anii de scoală au fost o pierdere de vreme si că rezultatul e pe masură. Ne străduim să demonstrăm lumii intregi că suntem prosti. De ce?

***

Scoala romaneasca e un proiect suficient de serios ca sa fie sustinut. E ceva pe care putem construi. E singura noastra sansa de a iesi din bezna. 

Scoala romaneasca e ca un copil. Nu-l abandonezi numai fiindca uneori mai sparge cate un pahar sau varsa suc pe fata de masa. Nu razi de el cand ii cad dintii de lapte sau daca isi tunde o spranceana, incercand s-o imite pe mama, care se penseaza. Nu iti bati joc de el cand da rateuri la tabla inmultirii sau face greseli de ortografie, desi a trecut de ceva vreme de clasa a treia.  

Scoala e a noastra si e buna, fratilor! Cu cat e mai multa, cu atat e mai buna. Credeti-ma, vrem s-o iubim si s-o promovam, s-o sustinem. 

 ***

Vreti argumente? Va invit sa cunoasteti proiectul Romani frumosi (http://www.romani-frumosi.ro). 
Este un proiect cultural-fotografic inițiat de Matei Buță și organizat împreună cu A.R.C.E.N. și Raluca Bogdan -facilitator cultural. O inițiațivă tânără, ambițioasă și entuziastă care promoveaza personalități romanesti din 15 domenii, de la muzică la istorie, de la film la cercetare științifică. Primii 29 sunt subiecti ai unor superbe expozitii de fotografie, gazduite de cunoscutele librarii Carturesti. Fiecaruia dintre cei 29 i s-a facut un portret care cuprinde pe langa fotografii si o scurta prezentare biografica. Proiectul este impecabil din punct de vedere al conceptului, dar si laudabil din punct de vedere al mizei. Va invit sa-i cunoasteti pe cei selectati pana acum:

Ca sa va fac pofta, reproduc mai jos pagina dedicata Anamariei Marinica. Pe site-ul lor le gasiti si pe celelalte, la fel de bine facute :)

Anamaria Marinca

Anamaria MarincaAnamaria Marinca s-a născut la Iași. A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei. Este absolventă a Universității de Artă George Enescu din Iași. În 2005 a câștigat 3 premii pentru Cea mai Bună Actriță (BAFTA, Royal Television
Society și “Golden Nymph” la al 45-lea Festival de Televiziune de la Monte Carlo) pentru rolul său în Sex Traffic, o dramă a CBC/Channel 4 despre traficul de carne vie.
În 2007 a jucat în “Tinerețe fără tinerețe” de Francis Ford Coppola și în “4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, câştigător al Palme d’Or (regia Cristian Mungiu) ocazie cu care a obținut premiul pentru Cea mai bună actriţă, la Festivalul Internațional al Filmului de la Stokholm, pentru rolul Otilia. A apărut pe scenă în producții românești dar și internaționale cum ar fi “Measure for Measure” la Teatrul Național din Londra, “Youth without Youth” (Francis Ford Coppola), “Boogie” (Radu Muntean), “The Countess” (alături de Julie Deply și William Hurt).

 

 ***

In plus, va prezint mai jos si alte produse ale scolii romanesti de dinainte si de dupa 1990, fiindca stiu ca in acceptiunea generala exista credinta ca cea de dinainte de '90 era mai buna, la care voi mai adauga, in speranta ca la un moment dat voi putea sa demonstrez ca lista e foarte lunga. 

Mircea Cărtărescu, de doua ori consecutiv nominalizat la câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură,  este absolvent al liceului „Dimitrie Cantemir” din București si a urmat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana.

Soprana Angela Gheorghiu este una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din lume.Discurile sale au primit nenumărate premii, printre care, Grammy Award, Dyapason D'or, Choc du Monde de la Musique sau USA Critics Award.  Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi 2010. Angela Gheorghiu s-a nascut in Adjud, judetul Vrancea, asadar trebuie sa fi mers la scoala acolo. La facultate a ales Conservatorul din Bucuresti.

Alina Cojocaru, în vârstă de 31 de ani, este prim balerină la Royal Ballet, din cadrul Royal Opera House din Londra. La vârsta de 19 a devenit cea mai tânără prim-balerină a instituţiei londoneze. Recent a primit distincţia de “Balerina deceniului”, la Gala Internaţională de Balet Stars of the 21st Century,  ce a avut loc la Moscova. Alina Cojocaru a invatat sa danseze la o scoala de stat, in Bucuresti si ca urmare a fost selectata la un moment dat sa studieze la Kiev, la celebra scoala de balet.

Radu Teodorescu  a fost numit de către New York Times, "cel mai bun instructor de fitness din New York". Succesul său a venit o dată cu lansarea, în anul 1992, a casetei video Shape your body Workout, realizată în colaborare cu Cindy Crawford - cel mai vandut material video de fitness din lume. A plecat din tara in 1972 si nu s-a mai intors. A vazut cum fac sport americanii si a inteles ce le trebuie. Venea din scoala romaneasca unde se punea accent pe educatie (!!!) si mai putin pe forma fizica.

Studentii romani au castigat primul loc in olimpiada internationala de matematica SEEMOUS 2012 care a avut loc in orasul bulgar Blagoevgrad in perioada 6-11 martie. La competitie au participat 24 de echipe din opt tari. Primele trei locuri au fost ocupate de studentii din Romania, Grecia si Bulgaria, iar competitia individuala a fost castigata de romanul Victor Padureanu. 

***
HAIDETI CU MINE!!!
Va invit sa construim impreuna lista celor care demonstreaza ca scoala romaneasca e buna! Stiti pe cineva care merita sa apara pe lista asta? Nu ezitati sa transmiteti nominalizarea voastra.









No comments:

Post a Comment