Wednesday, June 12, 2013

What it takes to be a Flapper...



Definitia substantivului flapper a apărut în anii 1920 și descria o tânără la modă, care se distrează și sfideaza standardele convenționale de comportament. Am citit pe undeva ca Zelda Fitzgerald a fost inițiatoarea curentului, care a făcut destule ravagii în epocă. 

Wikipedia explică faptul că flapperii sunt o specie nouă de femei moderne, occidentale, care poartă fuste scurte și își tund părul în stil bob, ascultă jazz, fumează și au un comportament sexual foarte libertin. Flapperii conduc automobile, se machiaza excesiv si consumă alcool. 

Astăzi e descrierea oricărei fete de liceu, dar atunci....trebuie să fi fost foarte cool să fii flapper. Cât curaj îi trebuia unei fete să îmbrace pentru prima dată fustă scurtă?! Sau ce reacții stîrnea o tânără domnisoară care-și aprindea o țigară, să meargă mai bine cu berea :::))))??!!!

Astăzi am aflat că nu era numai foarte dificil să fii o flapper, ci era și foarte scump. Așa se explică de ce noutățile, modernitatea prind întotdeauna mai repede și mai bine în lumea civilizată, occidentală, în orașele mari, în care circulă oameni cu bani mulți. 

În afișul alăturat (http://www.retronaut.com/2012/07/what-it-costs-to-be-a-well-dressed-flapper-1926/) e descrisă o ținută de flapper de referință, cu prețuri atașate fiecărui articol de îmbrăcăminte sau accesoriu. Și atunci, ca acum, să fie la modă nu era la îndemâna oricui, dar cel mai amuzant mi s-a părut că suma totală necesară pentru a crea un outfit de flapper era egală cu prețul mobilării unui apartament cu trei camere. Sau așa estimau cei care au publicat chestia asta și nu mă îndoiesc că știau despre ce vorbesc. 


No comments:

Post a Comment