Wednesday, June 26, 2013

Care pe care!

Am remarcat ca se desfasoara o campanie media de propovaduire a faptului ca femeile sunt batute, violate sau agresate in alte feluri, caci realitatea bate fictiunea si in aceasta privinta.
Fenomenul a debutat cu cazul Alexandra Stan si a continuat cu prezentarea mai multor cazuri similare, mai mult sau mai putin celebre, dar toate prezentand certificate medico-legale in regula. 
Sincera sa fiu, nu ma pot hotari daca e bine sau daca e rau ca se vorbeste despre asta. Sau, mai exact, stiu ca e bine dar nu stiu daca e bine CUM se vorbeste.
Ma surprinde entuziasmul cu care povestesc fetele astea despre ororile inimaginabile prin care au trecut, ma frapeaza detasarea cu care realizatorii TV fac din subiectul asta doar un episod mediatic, bun de atras audienta naroada. Ma enerveaza caracterul "monden" al fenomenului. Ca si cum, daca esti Bianca Dragusanu, atunci ne intereseaza povestea ta despre cum ai stat 6 luni in spital si 1 saptamana in coma, cu picioarele zdrobite si hemoragie interna, dar daca esti Anonima Popescu, atunci nu ne pasa, fiindca nu faci audienta. E rusinos ca nu s-a gasit inca nimeni sa trateze cu seriozitate fenomenul.
Mi-e rusine ca traiesc intr-o lume in care inca ne prefacem surprinsi ca lucrurile astea se intampla si in care orice dement cu spume la gura poate sa-si omoare in bataie nevasta si chiar si copiii, in timp ce opinia publica, autoritatile si biserica privesc pasivi in alta parte. Mi-e frica sa ma gandesc la statistici si sa incerc sa ghicesc care dintre prietenele mele incaseaza bataie acasa. 
Asa ca, eu cred ca ar trebui sa admitem cu totii ca ne confruntam cu un fenomen care tine de imediata noastra securitate. Sa recunoastem deschis ca traim intr-o lume salbatica, in care cei mai puternici ii asupresc pe cei mai slabi, numai pentru ca pot, fara ca discernamantul, educatia, zona geografica sau religia sa faca vreo diferenta. Si sa aplicam cele mai aspre pedepse. Ai agresat o alta fiinta umana? Iti pierzi drepturile cetatenesti pentru o perioada considerabila de timp. Simplu! Agresorii sunt la fel, indiferent cine le este victima si ar trebui sa raspunda in fata legii. 
Sigur, ce bine ar fi ca legea sa fie un tip de 150 de kile, campion la lupte greco-romane...

No comments:

Post a Comment