Sunt cateva chestiuni care nu contenesc sa ma fascineze. Una dintre ele este felul in care aleg romanii sa sarbatoreasca ziua de 1 mai. Cum nu ma implic participativ, singura mea sursa de informare ramane televizorul, atunci cand ma uit. Asadar, din postura de telespectator, ma recunosc resemnata in fata unei natiuni care "se distreaza".
Exista niste categorii de stereotipuri pe care eu le-am identificat la un moment dat si pe care le descopar, invariabil, de cate ori privesc cum petrec romanasii mei:
1. Stereotipul de limbaj. Romanii petrec minivacanta de 1 mai, la munte, la mare sau la iarba verde.
2. Stereotipul de situatie. Romanii prajesc mici si gratare, indiferent unde se afla. Reprezentativ mi se pare atunci cand scena se petrece la nici un kilometru de vreun drum national sau mai rau, pe spatiul verde tampon de langa vreo sosea de centura.
3. Stereotipuri de comportament. Romanii se prind in hora si joaca frenetic, chiuind, in timp ce le vajaie tiruri pe la urechi. Invariabil, ii vezi dansand, fericiti, in mirosul de carne arsa si transpirati, sub soarele care arde, nepasator fata de entuziasmul cu care muncitorii isi serbeaza ziua.
Recunosc ca nu ma aflu printre cei carora le vine usor sa se prinda in hora, pe alta suprafata decat parchet proaspat lacuit si la temperaturi mai mari de 18 grade. Dar..., e chestiune de gust. Recunosc si ca ii invidiez pe cai care pot sa faca chestia asta, numai fiindca e 1 mai, indiferent daca sunt in chef, daca au bani, daca au unde sau cu cine, daca au perspectiva, etc.
Oare sa fie capacitatea romanilor de a se prinde in hora legata de rezultatul ultimului eurobarometru, conform caruia romanii sunt cei mai optimisti europeni????!!!!!!
No comments:
Post a Comment